Water splitsen zodat je er doorheen kunt lopen zonder nat te worden. Dat deed Mozes, één van de bekendste verhalen uit het Oude Testament. Maar dat kan ook gewoon bij Halsteren in het westen van Brabant. Daar vind je namelijk de Mozesbrug.
De Bijbelse figuur Mozes zou de Rode Zee in tweeën kunnen splitsen zodat hij en zijn mensen veilig naar de andere kant konden lopen. Het is een van de bekendste verhalen uit het Oude Testament. Natuurlijk hebben wetenschappers zich er ook over gebogen en zij concluderen: het kan niet. Tenminste niet de Rode Zee.
Eén onderzoeker had een meertje gevonden aan het einde van de Nijl waar dat hele tafereel zich wel afgespeeld zou kunnen hebben. Het splitsen van water zodat je er tussendoor kunt lopen. Klik hier voor dat betreffende onderzoek.
Lopen als Mozes
De Mozesbrug vind je op Fort De Roovere, bij Halsteren in het westen van Brabant. Het fort is gebouwd in de zeventiende eeuw en er is niet heel veel meer van over. Buiten wat kanonnen en de vorm. Deze brug is eigenlijk het meest bekende element. Samen met de nog wat recentere uitkijktoren Pompejus die aan die kant ligt.
Deze brug is een loopgraafbrug. Maar dan niet onder de grond, maar onder de waterspiegel. En het is van origine een kunstproject. Het heeft ook al vijf internationale prijzen gewonnen. Waaronder Design of the Year in 2012 en in 2013 de Nederlandse Bouwprijs.
Stevig fort
De reden dat de bedenkers voor een loopgraafbrug hebben gekozen kun je vinden in het verleden. Want dit fort is in de zeventiende eeuw gebouwd om vijanden buiten de deur te houden. De Spanjaarden, de Fransen, de Belgen. En daar was dit fort ook best wel goed in.
Op de andere oever lag het vijandelijke gebied. Dus de makers wilden geen normale brug bouwen. Een visuele verbinding tussen het vijandelijke gebied en hetgeen zich hier afspeelde. Als een soort van uitnodiging. Kijk hier, hier is de ingang van dit fort. Dat wilden ze niet. Dus ze hebben ervoor gekozen om onder de waterspiegel een brug te bouwen die ook vanaf een afstandje onzichtbaar is. En zo houden ze, symbolisch in ieder geval, de vijand nog steeds op een afstand.
Schaatsers
Leuk feitje trouwens. In de winter wordt deze brug onder water gezet. Het water is dan bevroren. En zo voorkom je dat schaatsers heel ver naar beneden vallen. Dat zou wel een bijzonder tafereel zijn: zit je lekker op een bankje te kijken, zie je ineens allerlei schaatsers verdwijnen…
De komende jaren wordt dit fort nog uitgebreid met onder andere een grote natuurspeeltuin voor kinderen. Waar zij zelf stukken land onder water kunnen zetten. Om zo een beetje na te bootsen wat er vroeger op grote schaal gebeurde. Dankzij de Zuidwaterlinie. Het langste, oudste en meest gebruikte waterverdedigingsmechanisme van Nederland. Dat is een mooie Galgje-woord. Helemaal van Bergen op Zoom tot aan Cuijk. En dit fort was daar een heel belangrijk onderdeel van. Dus wil je een keer droog door het water lopen dan kan dat hier op de Mozesbrug. Of eigenlijk ín de Mozesbrug.