Elk jaar steken duizenden amfibieën een gevaarlijke weg over om zich voort te planten, tijdens de zogeheten paddentrek. Dankzij een groep toegewijde vrijwilligers overleven ze die tocht – maar binnenkort is hun hulp niet meer nodig.
Stel je voor: je moet naar de overkant van een drukke weg om je voort te planten, maar elke keer dat je probeert over te steken, word je bijna doodgereden. Voor padden, kikkers en salamanders in Brabant is dit al jaren de harde realiteit. Tussen twee natuurgebieden – de Lange Bleek en de Strabrechtse Heide – ligt een weg die voor amfibieën een levensgevaarlijke barrière vormt.
Elk voorjaar trekken ze massaal naar het Witven, een ven waar ze eitjes leggen. Maar de reis ernaartoe is riskant. Op piekdagen worden honderden dieren aangereden. Gelukkig zijn er al jaren vrijwilligers die hen helpen oversteken.
Vrijwilligers
Een groep van 27 vrijwilligers controleert elke ochtend, wekenlang, emmers die langs de weg staan. Die emmers zijn onderdeel van een scherm dat amfibieën tegenhoudt. Als de dieren langs het scherm aflopen, vallen ze vaak in de emmers. De vrijwilligers halen ze eruit en zetten ze veilig aan de andere kant van de weg weer uit.
De emmers zijn slim ingericht: er zitten bladeren in om de dieren te laten schuilen, een takje zodat muizen kunnen ontsnappen, en gaatjes in de bodem voor drainage. Want als er regenwater in blijft staan, kunnen de amfibieën verdrinken.
Recordaantallen
Dit jaar was een topjaar voor de amfibieën. Op de drukste dag werden bijna 2.000 dieren overgezet. In totaal hebben de vrijwilligers de afgelopen jaren ruim 26.000 amfibieën gered. Dat zulke aantallen dieren de oversteek maken, is een goed teken: het betekent dat het goed gaat met de natuur in dit gebied.
Maar het allerbeste nieuws komt nog. Na jarenlang overzetten is er eindelijk een permanente oplossing in zicht: er komen tunnels onder de weg. Dankzij een succesvolle crowdfunding en steun van sponsors kunnen er tien tunnels aangelegd worden. Als alles volgens plan verloopt, worden ze aan het eind van dit jaar geplaatst.
Veilig de weg onder
Volgend jaar hoeven de vrijwilligers hopelijk niet meer dagelijks langs de weg te lopen. De amfibieën kunnen dan zelfstandig – en veilig – onder de weg door naar hun voortplantingswater. Het is een mooie oplossing voor een probleem dat al jaren speelt. De inzet van de vrijwilligers heeft niet alleen duizenden dieren gered, maar ook laten zien hoe belangrijk dit stukje natuur is. En nu krijgen de amfibieën eindelijk een kans om zonder gevaar hun weg te vervolgen.