De allereerste vliegende auto ter wereld komt uit Nederland. Althans, de eerste legale vliegende auto. Het concept van een vliegende auto is al meer dan een eeuw oud. Het eerste patent voor een vliegende auto werd al in 1918 toegekend, en pas twintig jaar later ging een ander model daadwerkelijk de lucht in. Het Brabantse bedrijf PAL-V heeft hun vliegende auto in 2012 gepresenteerd en werkt sindsdien aan de certificering en productie ervan.
PAL-V, wat staat voor Personal Air Land Vehicle, is de eerste gecertificeerde vliegende auto ter wereld. Dit is een droom die al meer dan honderd jaar oud is en nu werkelijkheid wordt. Nederland heeft een lange historie in de luchtvaartindustrie, met bedrijven als Fokker en gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de TU Delft. De combinatie van technische kennis en ervaring in certificering maakt Nederland een ideale plek voor de ontwikkeling van zo’n innovatieve mobiliteitsoplossing.
Vliegende auto
De PAL-V Liberty, zoals het voertuig heet, is zowel een volwaardige auto als een volwaardig luchtvaartuig. Op de weg haalt hij een snelheid van 160 km/u en rijdt hij op gewone autobenzine. Hij heeft een actieradius van 1.300 kilometer als auto en 500 kilometer als luchtvaartuig. Het voertuig maakt gebruik van een gyrocopterprincipe, waarbij de rotor bovenop niet door een motor wordt aangedreven, maar door de wind. Dit zorgt voor een zeer veilige vliegervaring. De voortstuwing wordt verzorgd door een propeller aan de achterkant. Deze wordt wel motorisch aangedreven.
Het voordeel van een vliegende auto is de mogelijkheid om zonder overstappen van deur tot deur te reizen. Normaal gesproken vereist een vliegreis meerdere vervoersmiddelen, zoals een auto naar de luchthaven, een vliegtuig en vervolgens weer een auto of taxi naar de eindbestemming. Met een vliegende auto kan dit in één voertuig. In Nederland zijn er al 23 kleine vliegveldjes, en in Europa meer dan 10.000 locaties waar je kunt opstijgen en landen. PAL-V werkt samen met gemeenten om nieuwe opstijg- en landingslocaties bij snelwegafritten te creëren, wat de praktische toepasbaarheid van vliegende auto’s vergroot.
Bekende techniek gecombineerd
De PAL-V Liberty is ontworpen om zowel veilig als lichtgewicht te zijn. Met een totaalgewicht van slechts 665 kilogram is het een relatief lichte auto én vliegmachine. De auto beschikt over twee Rotax-motoren van elk 100 pk. Tijdens het rijden wordt slechts één motor gebruikt, terwijl beide motoren nodig zijn voor de vluchtmodus. De cockpit combineert de functionaliteit van een auto met die van een vliegtuig. Het stuur wordt tijdens de transformatie omhoog gebracht, waarna een flightstick verschijnt om de vliegbewegingen te controleren. De besturing via de pedalen verandert ook, waardoor je twee totaal verschillende besturingen kunt gebruiken in hetzelfde apparaat.
Hoewel de PAL-V Liberty technisch klaar is, is vliegen ermee nog niet toegestaan zonder de juiste vergunningen en brevetten. Hier is PAL-V al jaren mee bezig. Nu, in 2025, is de laatste fase aangebroken, waarin testvluchten en de laatste certificaten centraal staan. Toekomstige bestuurders van de vliegende auto hebben een rijbewijs nodig om op de weg te rijden (zoals bij een normale auto) en een gyrocopter-brevet om te mogen vliegen. PAL-V heeft een eigen vliegschool opgericht op Breda International Airport, waar de eerste klanten hun brevet kunnen behalen. De opleiding bestaat uit ongeveer 40 vlieguren en de benodigde theorie om veilig en verantwoord de lucht in te kunnen.
Wanneer komt de vliegende auto?
De eerste leveringen van de PAL-V Liberty staan gepland voor eind 2026. Momenteel zijn er wereldwijd al 270 exemplaren verkocht, waarvan meer dan 70 in Nederland. De interesse in vliegende auto’s neemt steeds meer toe, en naast particulieren kijken ook overheden en hulpdiensten naar de mogelijkheden van dit nieuwe vervoermiddel. In de toekomst zouden vliegende auto’s en luchtverkeer in steden steeds normaler kunnen worden, met speciale luchtroutes en landingsplaatsen voor privégebruik en openbaar vervoer.
Er wordt gezegd dat de mobiliteit zoals we die kennen de komende 10 jaar meer gaat veranderen dan de afgelopen 100 jaar. De combinatie van technologieën zoals elektrische vliegtuigen, luchtmobiliteit en geavanceerde verkeerssystemen zal een nieuwe dimensie aan vervoer toevoegen. De PAL-V Liberty is een pionier in deze revolutie en toont aan dat de toekomst van 3D-mobiliteit al begonnen is. En dat gewoon in ons eigen Nederland.