Twee keer per dag je tanden poetsen. In ieder geval ’s avonds voor het slapen gaan en nog een tweede keer per dag, vaak in de ochtend. Goed poetsen, twee minuten lang en je moet de tandpasta uitspugen. Maar waarom eigenlijk?
In tandpasta zitten een hele hoop ingrediënten die ervoor zodat je tanden schoon worden. Het verwijdert bijvoorbeeld tandplak. Dit is een laagje bacteriën op je tanden die zoet omzetten in zuur. Suikers uit het eten zetten ze dus om in zuren en dat zuur tast jouw tandglazuur aan. Dus in principe geldt: hoe meer suikers je eet, hoe slechter dat is voor je tanden. Heeft jouw moeder dus toch gelijk gehad vroeger. Helaas.
In tandpasta zit een ingrediënt wat cruciaal is voor het verzorgen en het schoonhouden van je tanden. Fluoride. Sinds de jaren ’70 hebben ze dat in tandpasta gestopt en sindsdien is er een flinke daling te zien in het aantal gaatjes bij kinderen.
Alle fluoride werkt hetzelfde
Fluoride komt vaak in vier vormen voor. Je hebt natriumfluoride, natriummonofluorofosfaat, tinfluoride (dit gebruikt Oral-B in de tandpasta) en aminefluoride (wat Elmex in hun tandpasta gebruikt). Deze vormen van fluoride kunnen ook gecombineerd worden. In 2003 is een groot onderzoek verschenen wat aantoonde dat het eigenlijk niet uitmaakt welke soort fluoride je gebruikt. Dus in principe maakt het ook niet uit welke tandpasta je koopt.
En juist deze fluoride zorgt ervoor dat wij de tandpasta niet door mogen slikken. Want een te hoge concentratie fluoride inslikken is, zoals dat zo mooi heet, toxisch. Giftig dus. Nu is er in principe niets aan de hand, want een kind van zes jaar zou een hele tube leeg moeten eten voordat er ook maar iets gebeurt in het lichaam. Voor volwassenen is dat nog iets anders; wij zouden drie-en-een-halve tube tandpasta leeg moeten lepelen voordat wij iets gaan merken in ons lichaam. Dus zo nu en dan per ongeluk iets doorslikken is in principe geen probleem.
Hartstilstand
Mocht je het nou echt willen gaan opzoeken, dan raad ik het je vooral af. Want in het ergste geval kun jij door het innemen van teveel aan fluoride een hartstilstand krijgen.
En twijfel je nou of dat je je mond moet spoelen met water of juist helemaal niet spoelen? Hier is eigenlijk nog nooit groot wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Sterker nog: fluoride werkt beter als het enige tijd in je mond aanwezig is. Trek daar zelf even jouw conclusies uit.
Weet je dat ook weer.