Royal FloraHolland Aalsmeer

Het grootste gebouw van Europa, de bloemenveiling Aalsmeer

Het grootste handelsgebouw van Europa staat gewoon hier in Nederland. Dit is Royal FloraHolland in Aalsmeer, ook wel bekend als de bloemenveiling Aalsmeer.

Het is de grootste bloemenveiling ter wereld. Het vloeroppervlak van dit gebouw is bijna 52 hectare, waardoor het op dit moment het grootste gebouw van Europa is, en tot 2008 zelfs het grootste gebouw van de wereld. Dit gebouw is zó groot dat Vaticaanstad hier met gemak in past, en dan hou je zelfs nog ruimte over. Het hele bedrijventerrein in Aalsmeer is ongeveer zo groot als Monaco, maar het is nog veel interessanter wat er gebeurt ín dit gebouw.

Marktplaats

Een marktplaats voor bloemen en planten, en die begint iedere dag om 6 uur ’s ochtends. Woordvoerder Michel van Schie vertelt:

“We zijn hier in Aalsmeer, op de grootste hub van Royal FloraHolland. We hebben er ook een in Naaldwijk en in Rijnsburg, en nog een wat kleinere in het noorden van het land, maar de bloemenveiling Aalsmeer is veruit de belangrijkste. En hier worden op een maandag als vandaag ruim 20 miljoen bloemen verhandeld via de klok.”

Wereldberoemde klok

Je hebt dus een kweker die de bloemen en planten levert aan de veiling, zodat zij het voor hen kunnen verkopen. En dat loopt allemaal via een klok die bediend wordt door de veilingmeester.

Van Schie: “In het Engels noemen ze de veilingklok die wij gebruiken een Dutch auction, en een Dutch auction betekent dat het een systeem is van afmijnen en niet van opbieden. Zouden we opbieden, zoals bijvoorbeeld met kunst gebeurt, dan zouden we hier in de middag nog steeds aan het veilen zijn.

Afmijnen, niet opbieden

Bij afmijnen begint de veilingmeester op een hoog niveau. De klok gaat naar beneden en zo gauw een koper denkt voor deze prijs wil ik het kopen, drukt hij op z’n toetsenbord, zet de klok stil en geeft aan hoeveel emmers bloemen hij voor die prijs wil kopen. En dat gaat door totdat de hele partij verkocht is, en dan begint het hele verhaal weer opnieuw.”

De veilingmeester regelt dus het veilen. Dit start bij één bak, dat noemen ze een fust, zodat ook kleinere kopers mee kunnen doen. Daarna gaat het vaak per 5 of per 10 bakken tegelijk. Maar waarom hebben bloemen niet gewoon een vaste prijs? Waarom moeten deze geveild worden?

Bloemen op het biljart

Van Schie: “De oorsprong is 110 jaar geleden. Het was toen zo dat kopers gingen bij kwekers langs en zeiden van, ik wil jouw bloemen kopen. En dan zeiden die, ik wil er zoveel voor hebben. En zeiden, ja, maar ik ben net bij je buurman geweest. Die vraagt een lagere prijs. Dus als jij niet daaronder gaat zitten, dan ga ik naar die buurman toe. De kwekers werden tegen elkaar uitgespeeld. Wat ze toen met elkaar hebben afgesproken, ze zeiden nou, in het café nodigen we al die kopers uit. We leggen onze producten op het biljart neer. Dan gaan we op die manier die producten verkopen. Dat is eigenlijk het begin geweest van de bloemenveiling Aalsmeer in Nederland.”

Er gebeurt dus nogal wat in dit gebouw. Er komen bloemen binnen, ze worden verhandeld en ze gaan er weer uit. Hoe werkt dat proces precies?

Van koelcel tot klant

Van Schie: “Producten die uit Nederland komen worden door de kwekers aangevoerd. Dan heb ik het even over bloemen. Die bloemen worden bij ons in de koelcel geplaatst. Om 6 uur ’s ochtends begint de veiling en worden die producten geveild. Als ze geveild zijn weten we wie de koper is. Dan kunnen ze hier, op deze locatie, worden verdeeld over de verschillende kopers. En op een gegeven moment worden al die karren met verschillende bloemen erop, die worden afgeleverd bij de koper. Dat is eigenlijk het proces wat hier in het kort plaatsvindt.”

De grootste bloemenveiling ter wereld zit dus gewoon in ons eigen Nederland, en dat is simpelweg ontstaan uit een behoefte van de juiste telers met de juiste kopers samenbrengen.

Succesvol Nederland

Van Schie: “Uiteindelijk zorgt dat ervoor dat Nederland daar uitermate succesvol in is, en we ongeveer 40% van de wereldwijde export in bloemen voor onze rekening nemen. Wat je hier kunt zien, kun je nergens anders in de wereld aantreffen.”

Miljoenen bloemen, dus iedere dag opnieuw, 24 uur lang, 7 dagen in de week. Je kunt het ook zelf bezoeken. De Keukenhof gaat weer open in maart. Dat betekent dat je van die combinatiebezoekjes kunt doen. Dus mocht je dat interessant vinden als Hollander zijnde, dan kan dat natuurlijk ook.

Interessante linkjes

Lekker doorlezen